Welkom bij deze 5e les van de online masterclass ‘Slank zonder Dieet

In de vorige Masterclass hebben we het gehad over emoties en hoe deze jou tegen houden

Heb je deze nog niet gezien dan kan kan dit hier.

Deze masterclass kan heel waardevol voor jou zijn omdat iedereen in mindere of meerdere maten zich hierin herkend

In deze laatste Masterclass wil ik je laten zien hoe het nu eigenlijk komt dat als je alle informatie en kennis in huis hebt het toch heel moeilijk is om te startten!

Waarom start jij niet?

Als je geen doel hebt, geen strategie dan zou het zomaar kunnen dat je eindigt aan de voet van de waterval. Als je van te voren een koers had of een plan, dan had je eerder een beslissing kunnen maken welke richting je uit zou gaan.

De wind kun je niet veranderen maar de stand van je zeilen zet jezelf. 

En dat is wat je doet.  

Je zit vast in je eigen cirkel van gedachtes.

Je laat je tegen houden door angst. 

Angst om het leven te leiden zoals jij het graag zouden willen. Je eigen koers bepalen.

 

WIL JE PIJN OF PLEZIER

We streven naar geluk, plezier, een goed gevoel, en we vermijden angst, pijn en gevoelens van onbehagen. Zo zitten wij als mens nu eenmaal in elkaar dat heb je ook gelezen in de de 4e masterclass

Je staat er misschien versteld van maar je leven, je gedrag en je gedachten wordt hier elke dag door beïnvloed. 

Je kunt misschien wel denken dat je heel rationeel beslissingen neemt, maar vaak heb je je beslissing onbewust al genomen en ga je nadien redenen bedenken om je beslissing te rechtvaardigen. Zo weet je vaak al precies: Ik wil die auto of dat jurkje hebben, zonder dat je dat direct verstandelijk kunt onderbouwen. Integendeel. Soms koop je die hotdog, hamburger dat stuk taart zelfs terwijl je weet dat je onderbwust zijn zegt: Niet doen. Maar het gevoel, het verlangen om dat lekker te eten is dan groter. Je luistert niet naar je angst voor nog een kilo erbij op de weegschaal.

NOOIT MEER 

Zo werkte het ook voor mij. Hoe vaak heb ik vroeger niet tegen mijzelf gezegd ‘maandag begin ik echt’ want dat zeg je tegen jezelf als je wilt afvallen.

Op dat moment voelde ik me te dik en kreeg ik de knoop van mijn spijkerbroek niet meer dicht, had niks om aan te doen naar dat feest van mijn beste vriendin en durfte echt niet mijn bikini in op de eerst komende zonnige dag.

Maar zodra er een volgende gelegenheid zich voordeed, zat ik weer lekker aan de club sandwith met friet en een uurtje daarna aan de wijn met bitterballen en kaasplankje Ik koos voor plezier. 

Je start met een goed voornemen maar al gauw lonkt het plezier. Het lekkers. Je wilt namelijk niet te lang in de pijn gaan zitten. Want je weerhouden van al wat je graag had, kost je pijn en dat wil je niet, dus kies je voor plezier. 

Wanneer je verandering wilt, is het af en toe noodzakelijk om voor even in de pijn te gaan zitten. Maar wat doen wij, wij willen comfort en geen pijn/angst. Dus blijft de verandering uit en blijven we zitten waar we zitten. Je hebt vast wel eens gehoord dat verandering plaats vindt buiten je comfort zone. Precies, nu weet je dat ook al zou je buiten de lijntjes willen kleuren, jij blijft zitten waar je zit. 

Dat is wat je doet, je vermijd angst, om nee te moeten zeggen om iets lekkers af te slaan om maar geen pijn te voelen. 

AANDACHT IS DE SLEUTEL

Om je gedrag te kunnen veranderen, moet je datgene waar jij pijn en plezier aan verbindt veranderen. Je kunt dat als volgt bekijken: Als je in een situatie waar je last van hebt, vooral kijkt naar de winst die de situatie je brengt, dan zal je niet snel in beweging komen om het te veranderen. Je focust dan meer op het voordeel dan op de nadelige gevolgen. Je kunt je gedachten ook omdraaien.

Door meer je aandacht te richten op de last, de pijn en minder op het voordeel, zal je meer noodzaak in jezelf ervaren om er iets aan te doen. Wanneer er noodzaak is kom je in beweging. 

CREEER PIJN

Als je te zwaar bent en je blijft tegen jezelf zeggen: Ik moet afvallen, maar het eten is zo lekker, dan gaat afvallen het niet worden. Maak je in gedachten dat eten minder lekker en de gevolgen van het eten groter en zwaarder, dan voel je meer innerlijke noodzaak om af te vallen en houd je het ook beter en langer vol. Of vraag jezelf af wat er gebeurt als je niets verandert.

Hoe ziet je leven er over een jaar uit? Hoe over vijf jaar en hoe over tien en twintig jaar. Breng jezelf in de pijn die het je brengt, zodat je de noodzaak letterlijk voelt om in beweging te komen en je situatie aan te pakken en te veranderen. 

Als jij voor ogen houdt hoe jouw tante worstelt met haar diabetes, de medicatie het juist instellen, de bijkomende slaapapneu en het steeds zwaarder worden

Of dat jouw buurvrouw moet verhuizen om dat haar knieeen bezwijken onder haar overgewicht.

Dat jij niet zo wil eindigen! 

Besluit om controle te nemen in plaats van je door pijn en plezier te laten regeren.

Verander je leven en kom in actie. 

 

P.S vind je het leuk om tips en motiverende uitspraken te lezen over voeding en gezonde leefstijl wordt dan lid van mijn Instagram of Facebook-pagina

 

https://www.instagram.com/eetwijspraktijk/

 

https://www.facebook.com/Eetwijspraktijk/

P.P.S.  Je mag me altijd  mailen of bellen

mail: info@eetwijspraktijk.nl  

bellen: 06-24899039

 

Gezonde groet,

 

Mandy

 

Eetwijspraktijk

Food for thought

Groenten